5 x Doen! Ter voorbereiding op de scheiding
De kogel is door de kerk; De beslissing om uit elkaar te gaan is genomen. En dan? Help!
“Waar begin je?” Is een vraag die ik vaak krijg van stellen die de keuze hebben gemaakt om te gaan scheiden. In dit vijf-stappenplan lees je hoe jullie goed voorbereid aan het regelen van de scheiding kunnen beginnen.
- Zet de kinderen op de eerste plaats
Deze eerste stap lijkt een inkoppertje. Iedere ouder wil tenslotte het beste voor zijn of haar kind. ‘Het belang van de kinderen’, is een veel gebruikt begrip. Maar wat is nu echt het belang van jouw kind? Om die vraag te kunnen beantwoorden is het belangrijk dat je jezelf verplaatst in de beleving van jouw kind. Wat voor jou/jullie goed of praktisch lijkt, is voor jouw kind misschien helemaal niet zo prettig. Praat met je kind en vraag naar zijn of haar mening. Houd rekening met zijn of haar wensen. Vind je dit lastig, dan kun je overwegen om een kindercoach in te schakelen die jullie, en met name jullie kind, hierbij kan begeleiden. Het belangrijkste is dat jullie als ouders de onderlinge verstandhouding goed houden, goede afspraken met elkaar maken en deze afspraken vastleggen in een ouderschapsplan.
- Stel een doel en houd dat doel voor ogen
Als je gezamenlijk een doel stelt en je daarop focust, kun je makkelijker afstand nemen van randzaken die minder belangrijk zijn. Hebben jullie als doel dat jullie geen ruzie willen tijdens en na de scheiding? Focus je daar dan op en herinner elkaar aan dit doel als de gemoederen hoog oplopen. Kun je samen niet tot een doel komen omdat de emoties in gesprekken hoog oplopen? Schakel dan tijdig hulp in van een mediator. Dat jullie met elkaar in discussies belanden wil namelijk niet zeggen dat jullie geen gemeenschappelijke belangen en doelen hebben! Met de juiste hulp lukt het vaak om alsnog een doel te stellen en daar concreet naartoe te werken.
- Maak een financieel plan
Een scheiding zorgt altijd voor financiële onzekerheid. Deze onzekerheid kan ervoor zorgen dat je zo gestresst geraakt dat je helemaal vast komt te zitten. Juist dan is het handig om goed overzicht te krijgen in de financiën. Maak een overzicht van maandelijkse inkomsten en uitgaven. Laat je informeren over kinder- en partneralimentatie, zodat je weet wat je kunt verwachten. Maak ook een overzicht van jouw (geschatte) maandelijkse inkomen en kosten na de scheiding. Wellicht heb je recht op toeslagen of andere tegemoetkomingen van de overheid? Als je al dit soort zaken uitpluist voordat je aan de slag gaat met het scheidingsconvenant, weet je waar je aan toe bent!
- Ga voor win-win
De beste regeling is een regeling waarbij ieder van jullie een goed gevoel heeft. “Water bij de wijn” doen is niet meer dan een compromis. Nu is er op zich niets mis met een compromis, maar als je teveel toegeeft houdt je daar waarschijnlijk ook geen goed gevoel aan over. Wees redelijk naar elkaar en gun elkaar iets, hoe lastig dat nu misschien ook is. Ga jij elke donderdagavond sporten? Misschien kunnen de kinderen dan een extra avond bij jouw ex-partner mee-eten. Jij hebt dan je handen vrij, jouw ex-partner heeft een extra moment met de kinderen en jullie hoeven geen oppas te regelen. Als je verder kijkt dan alleen je eigen belang, zijn er tal van mogelijkheden.
- Schakel professionals in
De scheiding regelen zonder professionele hulp is praktisch onmogelijk. Tenminste, als jullie getrouwd zijn is er altijd een beslissing van de rechtbank nodig om de scheiding formeel te kunnen regelen. Dat geldt niet als je een samenlevingsovereenkomst hebt of zonder samenlevingsovereenkomst samenwoont. Kies je voor een goede mediator of scheidingsbemiddelaar, dan kan de scheiding ook via een gezamenlijke advocaat geregeld worden. Bovendien zorgt de tussenkomst van een mediator of scheidingsbemiddelaar er vaak voor dat de verstandhouding tussen jullie beiden goed blijft. Meer goede redenen om te kiezen voor scheidingsbemiddeling leen je hier: De 10 redenen om voor scheidings-bemiddeling te kiezen! – Chrisje Doreleijers. Daarnaast kan een goede financieel adviseur goud waard zijn. Als je wilt weten of je in het huis kunt blijven wonen en jouw ex-partner kunt uitkopen, dan kun je niet zonder betrouwbaar financieel advies. Ook op het gebied van inkomen en belastingen kan een financieel adviseur je veel opleveren. Investeren in hulp van goede professionals is een investering in een nieuwe toekomst.
Ben je benieuwd hoe ik je zou kunnen helpen bij de scheiding? Neem dan vooral contact met me voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.