Alimentatie & Inflatie
Daar sta je dan, met je boodschappenmandje in de supermarkt. Alles gescand, te betalen: ruim € 35,-. En dat voor een paar “kleine” dingen. Wt*!
De huishoudelijke kosten rijzen echt de pan uit. Bijna alles is de afgelopen maanden flink in prijs gestegen. Boodschappen, kleding, een drankje op het terras, gasprijzen en brandstofkosten. Volgens het CBS gaat het momenteel om de sterkste stijging sinds meer dan 10 jaar. We hebben allemaal te maken met de inflatie. Voor degene die maandelijks alimentatie krijgt of betaalt is het vaak onduidelijk óf en zo ja, hoe de inflatie doorwerkt in de alimentatie.
Indexering
In een ideale situatie stijgt de alimentatie jaarlijks mee met de lonen. Alimentatiebedragen die door een rechter zijn vastgesteld, of waarvan door de ex-partners is afgesproken dat de wettelijke indexering van toepassing is, moeten elk jaar met een bepaald percentage worden verhoogd. Het CBS berekent ieder jaar de gemiddelde loonstijging in Nederland en de overheid stelt op basis daarvan het indexeringspercentage van de alimentatie vast. Voor dit jaar bedraagt dat percentage 1,9%. Nu hoor ik je denken: “1,9%? 11,9 zul je bedoelen!” En dat is nu precies het probleem.
Wie krijgt de rekening gepresenteerd?
Door de stijgende inflatie ontstaat er een gat tussen de lonen en maandelijkse kosten. Dat geldt dus ook voor de alimentatie. De indexering is normaal gesproken bedoeld om dit ‘gat’ te dichten, maar in de huidige economische situatie zal dat niet voldoende zijn. Het probleem van de inflatie werkt twee kanten op; Degene die alimentatie ontvangt kan door de stijgende prijzen minder kopen voor dat bedrag, terwijl de kosten van levensonderhoud explosief stijgen. Degene die moet betalen heeft door de stijgende kosten vaak minder financiële ruimte, waardoor het maandelijks overmaken van alimentatie een hele uitdaging kan zijn. Beide partijen zijn dus de klos.
Alimentatie wijzigen?
Ligt de oplossing voor dit probleem dan in het wijzigen van de alimentatie? Het antwoord daarop is kort: Nee!
Volgens de wet kan alimentatie gewijzigd worden als er sprake is van een wijziging van omstandigheden die ervoor zorgt dat de alimentatie niet meer aan de wettelijke maatstaven voldoet. Daarbij moet je denken aan het verlies of een aanzienlijke wijziging in het inkomen, trouwen of samenleven met een nieuwe partner of de geboorte van een kind. Explosieve inflatie is in het verleden geen reden geweest voor een rechter om de alimentatie aan te passen. In dat geval zou er namelijk maar één partij de klos zijn; degene die meer moet betalen of degene die minder ontvangt.
Inmiddels heeft de overheid wel miljarden uitgetrokken voor lastenverlaging. Per 1 april zijn de accijnzen op brandstof gedaald en per 1 juli wordt het BTW-tarief op gas- en energiekosten verlaagd, maar het is de vraag in hoeverre dit de ‘pijn’ zal verzachten. Tenzij er sprake is van een wijziging van omstandigheden, wordt het dus simpelweg de storm uitzitten.
Zoeken jullie naar een creatieve manier om de gezamenlijke lasten van de inflatie te verlichten en komen jullie er niet uit? Laat het me weten en dan ga ik graag met jullie om de tafel!