Gezamenlijk gezag na scheiding
Ouder zijn is een grote verantwoordelijkheid. Dat is niet alleen gevoelsmatig zo, maar ook feitelijk draag je verantwoordelijkheid jouw kind. Deze feitelijke verantwoordelijkheid heet ‘Ouderlijk gezag’. De meeste ouders hebben gezamenlijk ouderlijk gezag over hun kind(eren). Vooral tijdens of na een scheiding kan gezamenlijk gezag wel eens voor uitdagingen en meningsverschillen zorgen. Hoe zit dat nou met gezamenlijk ouderlijk gezag?
In deze blog vind je uitleg over (gezamenlijk) ouderlijk gezag. Voor het gemak bij het schrijven ben ik er vanuit gegaan dat de ouders een vrouw en een man zijn. Daar waar over “vader” gesproken wordt kan uiteraard ook duo-moeder gelezen worden. Als een kind twee vaders heeft, dan komt het ouderlijk gezag op een andere manier tot stand. Heb je daar vragen over? Neem dan even contact met me op.
Wat is ouderlijk gezag?
Het hebben van ouderlijk gezag betekent dat je (in alle opzichten) de verantwoordelijkheid hebt voor jouw kind(eren); Je moet als ouder niet alleen zorgen voor een dak boven zijn of haar hoofd en brood op de plank, maar ook voor liefde, aandacht, verzorging en een goede opvoeding. Het is jouw taak dat jouw kind opgroeit in een fijne en veilige omgeving waarin het zich positief kan ontwikkelen en kan uitgroeien tot een gelukkig mens.
Daarnaast ben je als ouder met ouderlijk gezag ook wettelijk vertegenwoordiger van je kind. Dat wil zeggen dat je de financiële belangen van jouw kind behartigt en op financieel vlak verantwoordelijk voor hem of haar bent. Op de dag dat jouw kind 18 jaar wordt vervalt het ouderlijk gezag en de wettelijke vertegenwoordiging. De financiële verantwoordelijkheid van ouders loopt door tot de dag dat jouw kind 21 jaar wordt.
Wanneer heb je gezamenlijk gezag?
Het uitgangspunt van de Nederlandse wet is dat allebei de ouders het ouderlijk gezag over hun kind moeten/mogen hebben. Als beide ouders het ouderlijk gezag hebben spreken we van gezamenlijk ouderlijk gezag, of kort gezegd; gezamenlijk gezag.
De wet geeft duidelijke regels over wanneer je als ouder wel of geen ouderlijk gezag hebt. Ouders die met elkaar getrouwd zijn of hun partnerschap hebben laten registreren hebben automatisch allebei het ouderlijk gezag over hun kinderen. Zij hebben dus gezamenlijk gezag. Als de ouders een samenlevingsovereenkomst hebben of niets hebben geregeld, dan heeft in beginsel alleen de moeder ‘uit wie het kind geboren is’ het ouderlijk gezag. De vader kan in dat geval alleen het ouderlijk gezag krijgen als de moeder daarvoor toestemming geeft of als de rechter dat (op verzoek van de vader) beslist. De meeste ‘ongehuwde’ ouders regelen het gezamenlijk gezag vaak kort na de geboorte van hun kind. Dat kan heel gemakkelijk online (klik hier).
Gezamenlijk gezag na een scheiding?
Het hebben van ouderlijk gezag houdt ook in dat je keuzes moet maken over zaken die invloed hebben op jouw kind. Denk bijvoorbeeld aan een schoolkeuze, het lidmaatschap van een bepaalde sportclub of een medische behandeling. Het nemen van zo’n beslissing is meestal geen probleem als de ouders nog bij elkaar zijn. Een verschil van mening over de verzorging en opvoeding ligt sneller op de loer als de ouders gescheiden zijn.
Stel; Jouw zoon wil dolgraag op ballet, maar jouw ex-partner ziet dat niet zitten en wil liever dat hij op voetbal gaat. Of; Jij wil graag op een mooie vliegreis met je dochter maken, maar jouw ex-partner vindt dat geen goed plan. Wat doe je dan als je gezamenlijk gezag hebt?
In het geval van een scheiding kun je een aantal van deze situaties vooraf bespreken en (laten) vastleggen in een ouderschapsplan. Het is echter onmogelijk om vooraf alles “dicht te timmeren”. De sleutel tot het geslaagd uitoefenen van gezamenlijk ouderlijk gezag ligt altijd in de communicatie en het overleg tussen de ouders. Dat geldt niet alleen binnen een gezin, maar ook na een scheiding. Praten over dit soort zaken met een ex-partner kan een hele uitdaging zijn, maar ik geloof dat er altijd een oplossing is.
Vraag jij je af hoe het in jullie situatie zit met het ouderlijk gezag? Of hebben jullie een verschil van mening over de verzorging en opvoeding van de kinderen? Ik help jullie graag. Aarzel niet langer, en neem gerust contact met me op!