Het ouderschapsplan
Het ouderschapsplan; Iedereen die ooit met een scheiding te maken heeft gehad kent het woord. Is een ouderschapsplan verplicht? En misschien nog wel een belangrijkere vraag; Wat staat er nou precies in een ouderschapsplan? In deze blog krijg je het antwoord op die vragen.
Sinds wanneer bestaat het ouderschapsplan?
Het ouderschapsplan is ontstaan als een onderdeel van de Wet bevordering voorgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding. Deze wet is op 1 maart 2009 in werking getreden. Voordat deze wet bestond was het mogelijk om super snel en gemakkelijk te scheiden met een zogenaamde ‘Fitsscheiding’. In veel gevallen kwam er niet eens een rechter aan te pas. Het gebeurde dan ook regelmatig dat scheidende partners met kinderen niet hadden nagedacht over de vraag hoe zij na de scheiding de zorg voor de kinderen zouden gaan vormgeven. Daardoor ontstonden er steeds meer rechtszaken over omgangregeling en kinderalimentatie tussen ex-partners die al lang en breed gescheiden waren.
Is een ouderschapsplan verplicht?
Om te voorkomen dat kinderen van scheidende ouders tussen de wal en het schip raken na de scheiding, is dus het ouderschapsplan ingevoerd als een verplicht onderdeel bij een echtscheiding. Zonder ouderschapsplan zal de rechtbank geen echtscheiding uitspreken. En aangezien scheiden zonder tussenkomst van de rechtbank niet meer mogelijk is, zullen ouders dus vooraf moeten nadenken over de gevolgen van de scheiding voor de kinderen en daarover concrete afspraken met elkaar moeten maken.
Wat nu als je niet getrouwd bent?
Wanneer je als ouders niet getrouwd bent (of een geregistreerd partnerschap hebt), dan is een rechtbank niet betrokken bij de scheiding. Toch is een ouderschapsplan ook voor scheidende samenlevers wettelijk verplicht, als de ouders het gezamenlijk gezag over hun kinderen hebben. Er is in zo’n situatie alleen geen controle of er ook daadwerkelijk een ouderschapsplan wordt gemaakt. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het nadenken over de gevolgen van een scheiding voor de kinderen en de manier waarop je als ouders de zorg na de scheiding gaat vormgeven erg belangrijk is. Voor de kinderen is het goed als er bij een scheiding duidelijke afspraken tussen de ouders worden gemaakt.
Wat staat er in een ouderschapsplan?
Ouderschapsplannen bestaan er in allerlei soorten en maten. Er is geen vaste vorm of lay-out verplicht. Een goed ouderschapsplan bevat wel een aantal ‘verplichte’ onderwerpen. Zo moet altijd vermeld worden op welke manier de kinderen zijn betrokken bij het opstellen van het ouderschapsplan. Hoe jong kinderen ook zijn, het is belangrijk dat zij worden betrokken. Het ouderschapsplan gaat tenslotte over hen. Het belangrijkste onderwerp van het ouderschapsplan is misschien wel de feitelijke verdeling van de zorg; de zorg- en contactregeling met beide ouders. Denk daarbij ook aan de verdeling van vakanties en feestdagen. Ook de verdeling van de kosten van de kinderen, of kinderalimentatie, is een onderwerp wat niet mag ontbreken. Tot slot bevat een goed ouderschapsplan altijd afspraken over de manier waarop de ouders elkaar informeren en belangrijke beslissingen nemen over de kinderen.
Als ouder wil je altijd het beste voor je kind. Maak daarom goede en duidelijke afspraken met elkaar als je gaat scheiden en legt ze vast in een ouderschapsplan!
Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van of het praten over een ouderschapsplan? Laat het me weten en dan ga ik graag met jullie om de tafel!