Kinderalimentatie
Het woord ‘alimentatie’ roept bij veel mensen gemengde gevoelens op. Het begrip is onlosmakelijk verbonden met scheiden en krijgt daardoor vaak een negatieve lading. Dat vind ik jammer, omdat ik kinderalimentatie juist als iets positiefs zie. In deze blog vertel ik daarom wat meer over kinderalimentatie; Wat is het, waar is het voor bedoeld en hoe kun je kinderalimentatie berekenen. Ben je benieuwd? Lees dan vooral verder!
Wat is kinderalimentatie?
Als je kinderen hebt wil je goed voor ze zorgen. Dat gevoel kent iedere ouder. Ouders hebben wettelijk gezien ook het recht (en de plicht) om voor hun kinderen te zorgen. Dat geldt niet alleen in praktisch maar ook in financieel opzicht. Er is nu eenmaal geld nodig om boterhammen en nieuwe sokken te kopen en schoolgeld te kunnen betalen.
Kinderalimentatie wordt in de wet omschreven als “de maandelijkse bijdrage van de ouders in de kosten van verzorging en opvoeding van hun minderjarige kinderen”. Het is dus een financiële bijdrage van ouders die bedoeld is om de kosten van de kinderen van te kunnen betalen. Dat klinkt al een stuk positiever toch?!
Waarom moet je als ouder kinderalimentatie betalen?
Als ouders met elkaar getrouwd zijn of samenwonen is het de normaalste zaak van de wereld dat er van het (gezamenlijke) inkomen uitgaven worden gedaan voor de kinderen. Na een scheiding verandert de financiële situatie van de ouders vaak drastisch; Er zijn dan ineens twee aparte huishoudens met bijbehorende vaste lasten. De kinderen zullen in beide huishoudens moeten eten, drinken, douchen en slapen. Daarnaast zullen ook zaken als school, kinderopvang en kleding betaald moeten worden. Om de maandelijkse kosten van de kinderen na een scheiding te kunnen blijven betalen, zullen beide ouders dus een financiële bijdrage moeten leveren.
Wie betaalt wie?
Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van wat je daarover samen afspreekt. Sommige ouders kiezen voor een kinderrekening. Dit komt vaker voor bij co-ouderschap. Op zo’n kinderrekening storten beide ouders maandelijks een afgesproken bedrag en van dat bedrag worden alle kosten van de kinderen betaald. Anderen kiezen ervoor om de financiële uitgaven voor de kinderen door één van beide ouders te laten beheren.
Als het niet lukt om hierover samen afspraken te maken, dan kun je een advocaat inschakelen om de kinderalimentatie door de rechter te laten vaststellen. De rechter zal dan bepalen hoe hoog de bijdrage moet zijn en aan wie deze betaald moet worden.
Hoe wordt kinderalimentatie berekend?
De wet zegt niets over de hoogte van kinderalimentatie en de manier waarop je de bijdragen van de ouders moet berekenen. In de wet staat wel dat kinderalimentatie wordt vastgesteld op basis van de behoefte van de kinderen en de draagkracht van de ouders. In makkelijkere woorden; Je moet betalen wat je kunt betalen en je hoeft niet meer te betalen dan de kinderen nodig hebben.
Maar hoe weet je dan wat de kinderen nodig hebben en wat jij als ouder kunt betalen?
Daarvoor bestaan richtlijnen en rekenformules die “de Alimentatienormen” of “het Tremarapport” worden genoemd. Rechters, advocaten, mediators en alimentatiespecialisten gebruiken deze richtlijnen en rekenformules om te berekenen wat de kinderen nodig hebben en wat de ouders kunnen betalen. Het is wettelijk gezien niet verplicht om de hoogte van de kinderalimentatie te berekenen aan de hand van de Alimentatienormen, maar handig is het wel! Het voorkomt een hoop gepuzzel met huishoudboekjes en administratie.
Als je niet thuis bent in de richtlijnen en rekenformules van de Alimentatienormen is het erg lastig om zelf zo’n berekening te maken. Gelukkig bestaan er specialisten die je daarbij kunnen helpen!
Wil jij een berekening van de kinderalimentatie laten maken? Of heb je nog vragen over dit onderwerp? Laat het me weten en dan neem ik contact met je op!