5x niet doen! In een scheiding
Eerder schreef ik al eens een blog over 5 dingen die je kunt doen ter voorbereiding op een scheiding. In deze blog sta ik juist stil bij dingen die je beter niet kunt doen! Tenminste, als je de boel niet wil laten ontploffen en in een dikke vechtscheiding wil belanden. Aangezien veruit de meeste scheidingen in onderling overleg worden geregeld, ga ik er vanuit dat je niet op een vechtscheiding zit te wachten. Hopelijk helpen deze tips daarbij.
De kinderen in de strijd betrekken
De eerste en allerbelangrijkste; Het lijkt voor de hand te liggen, maar in de praktijk is het toch echt heel moeilijk om kinderen niet op een negatieve manier te betrekken bij een scheiding van de ouders. Kinderen pikken feilloos de emoties van hun ouders op; een paar rollende ogen of kribbige opmerkingen zien of horen ze altijd (ook al denk je van niet). In sommige gevallen worden kinderen ook daadwerkelijk een speelbal in de strijd. Het weghouden van kinderen bij een van de ouders, om wat voor reden dan ook, gebeurt regelmatig. Het ventileren van je eigen emoties over de scheiding tegen de kinderen, is soms verleidelijk maar niet verstandig. Geen enkel kind ziet zijn vader of moeder graag boos of verdrietig. Een loyaliteitsconflict ligt dan al snel op de loer.
Begrijp me niet verkeerd; Er is niets mis met de kinderen betrekken bij de scheiding. Zeker niet als jullie kinderen op een leeftijd zijn dat ze begrijpen wat “scheiden” is. Kinderen zitten vaak met veel onzekerheid en vragen. De scheiding heeft immers ook voor hen grote gevolgen. Als het ouders lukt om de eigen emoties te parkeren en samen constructief in gesprek te gaan met de kinderen, dan is dat voor kinderen vaak al een geruststelling. In mijn blog “hoe vertel je jouw kind dat je gaat scheiden”, lees je mijn tips over hoe je een gesprek over de scheiding met de kinderen aan kunt pakken.
De communicatie op slot gooien
Het is begrijpelijk dat je geen zin hebt in een theekransje met jouw toekomstige ex. Natuurlijk hoeft dat ook niet. Volledige onbereikbaarheid is echter het andere uiterste. Als je gaat scheiden zul je een hoop zaken met je ex moeten afstemmen en regelen. Zeker als je samen kinderen hebt. Als jij telefoontjes van jouw ex niet beantwoordt, whatsapp blokkeert, hem of haar “ontvriendt” op socials en de deur op slot houdt, dan wekt dat alleen maar frustratie, boosheid en onmacht bij de ander. En daardoor lopen de spanningen alleen maar verder op.
Wat beter werkt is afspraken met elkaar maken over het respecteren van elkaars privacy en hoe je wel met elkaar communiceert. En als jullie afspraken hierover hebben gemaakt, houd je daar dan ook aan!
Overhaasten of pushen
Een scheiding is niet van de ene op de andere dag geregeld. Het is een proces dat tijd en energie kost. Scheiden is een rouwproces en iedereen verwerkt tegenslag op zijn eigen manier, in zijn eigen tempo. Als jij degene bent geweest die de keuze heeft gemaakt om te gaan scheiden, dan ben jij vaak al vele malen verder in het rouwproces dan jouw ex-partner. Wat ik vaak zie gebeuren is dat de ene partner vindt en uitspreekt dat de andere de scheiding tegenhoudt. Waarop de andere partner de hakken nog verder in het zand zet. Als ik vervolgens vraag wat er gebeurt, dan zegt de andere partner in 95% van de gevallen; “Ik wil wel meewerken, maar het gaat allemaal zo snel!”.
Overhaasten of “pushen” werkt niet als je samen in goed overleg de scheiding wilt regelen. Het gevolg van duwen is dat je datgene wat je wilt bereiken juist verder weg duwt. Geef elkaar de tijd en ruimte die nodig is om het idee van de scheiding te laten bezinken en het nodige voorwerk te verrichten. Je zult zien dat het loont!
In gevechtsmodus gaan
In situaties waarin wij mensen onder grote druk staan en veel stress ervaren schakelt ons oerbrein over op “vechten, vluchten of bevriezen”. Dat is een heel natuurlijk proces, waar je niet altijd invloed op hebt. Waar je wel invloed op hebt is, hoe je ermee om gaat. Haalt je ex het bloed onder je nagels vandaan? Dan kun je ervoor kiezen om met gestrekt been de tegenaanval te openen. Je kunt er ook voor kiezen om dat niet te doen.
“Je hebt altijd een keuze”
Om in een gevecht te belanden zijn er (meestal) twee deelnemers nodig. Kies jij ervoor om terug te vechten dan houd je (misschien wel onbedoeld) het gevecht in stand. Een van de meest voorkomende gevechten tussen ex-partners is zwartmakerij. Het kwaad spreken over je ex tegen de kinderen, familie en gezamenlijke vrienden zorgt voor veel boosheid. Niet alleen bij ontvanger en de je ex (want die krijgt het toch wel via-via te horen), maar ook bij jezelf. Door hardop je woede te uiten tegen anderen, word je vaak alleen maar kwader. Met als gevolg dat je uitgeput raakt.
Het is niet gek dat je je soms mateloos ergert aan jouw ex. Er is tenslotte een reden dat jullie uit elkaar gaan. Probeer in zo’n situatie eens wat vaker tot tien te tellen. Adem rustig in, en uit. Whoosa!
Focussen op je ex en het verleden
In de stortvloed aan emoties tijdens een scheiding is het zo makkelijk om met een negatief gevoel terug te kijken op de relatie en het verleden dat je met je ex hebt. Toen ik scheidingsadvocaat was hoorde ik zo vaak: “Toen hij/zij dit deed/zei, wist ik al dat het niet goed zat!”
Tja, achteraf.. “Achteraf is mooi wonen!”, zei mijn oma altijd. Het is een cliché, maar je kunt het verleden niet veranderen. Bovendien heb je geen invloed (meer) op wat je ex doet. Wat je wel kunt doen is invloed uitoefenen op wat jij doet! De keuzes die je nu maakt hebben invloed op jouw toekomst. En ik hoop van harte dat jouw toekomst rooskleurig is. Betrap je jezelf erop dat je weer naar whatsapp zit te staren om te zien of je ex ‘online’ is? Of scroll je door zijn/haar socials om te zien waar hij/zij mee bezig is? NIET DOEN!
Het is verleidelijk om je onder te dompelen in nog meer verdriet als je al verdrietig bent. Je doet er jezelf gigantisch tekort mee. Jij verdient het om gelukkig te zijn. Jouw toekomst ligt in jouw handen, dus focus op jezelf!
Hopelijk heb je iets aan mijn tips. Ben je benieuwd wat ik nog meer voor je zou kunnen doen ter ondersteuning in de scheiding? Neem dan vooral contact met me voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.