Omgangsregeling
Een kind heeft recht op omgang met zijn ouders en ouders hebben recht op omgang met hun kind. Dat lijkt zo vanzelfsprekend en toch is het dat niet altijd. Niet alle kinderen hebben contact met beide ouders. Naast het contact met ouders hebben kinderen ook recht op omgang met andere mensen die belangrijk voor hen zijn. Denk daarbij aan opa’s en oma’s, ooms en tantes, neefjes en nichtjes. Hoe zit het met dat contact na een scheiding?
Verlies van contact
Een scheiding tussen de ouders betekent niet dat het kind automatisch het contact met een van de ouder verliest. Soms gebeurt dat wel. Dat is dan meestal de keuze van (een van) de ouders, als gevolg van een nare vechtscheiding. Voor een kind is het verschrikkelijk om geen contact te kunnen/mogen hebben met beide ouders. Sinds enkele jaren is het daarom voor scheidende ouders verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Zonder ouderschapsplan, geen scheiding. Zo zegt de wet.
Contact met familieleden
Hoe zit dat eigenlijk met het contact met andere belangrijke familieleden? Het gebeurt best vaak dat het contact tussen kinderen en opa’s, oma’s, ooms en tantes, neefjes en nichtjes vermindert of zelfs helemaal verdwijnt na een scheiding. Verschillen in opvatting tussen de ouders en de betrokken familieleden, soms als gevolg van de scheiding, of gebeurtenissen in het verleden zijn daar meestal de oorzaak van. En de kinderen? Als ze op een leeftijd zijn waarbij ze nog niet zelf op de fiets kunnen springen om bij tante een glaasje cola te gaan drinken, dan hebben ze het er maar mee te doen. Sneu, dat is het zeker.
Recht op omgang
Wettelijk gezien hebben personen die ‘in nauwe persoonlijke betrekking’ tot een kind staan, recht op omgang met het kind. Die nauwe persoonlijke betrekking wordt ook wel family-life genoemd. Op dit moment ligt er zelfs een voorstel voor een wetswijziging die het, in ieder geval voor grootouders, makkelijker moet maken om een omgangsregeling met hun kleinkind(eren) te krijgen (lees; afdwingen via de rechtbank). Het hele punt is echter dat geen enkele grootouder (of ander familielid) erop zit te wachten om naar de rechter te stappen om in een procedure tegen hun eigen kind, broer of zus een omgangsregeling met hun kleinkind, neefje of nichtje af te dwingen. Maar wat doe je dan?
MEDIATION!
Mediation is er niet alleen voor mensen die gaan scheiden. Eigenlijk alle conflicten die tussen mensen bestaan, zijn op te lossen via mediation. Als ouders enerzijds en grootouders, broers, zussen anderzijds, ervoor open staan om hun meningsverschillen bespreekbaar te maken, begrip te hebben/krijgen voor elkaar en bereid zijn om goede afspraken met elkaar te maken dan kunnen de kinderen blijven genieten van het contact met hun familie.
Mis jij op dit moment het contact met een kind, kleinkind, neefje of nichtje? Of heb je nog vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met me op.