Partneralimentatie
Partneralimentatie is op zijn minst voer voor een goed gesprek en zeker niet zelden ook voor een dikke vette discussie. Wat is partneralimentatie en waarom bestaat het eigenlijk? Is het niet vreselijk ouderwets om nog voor je ex-partner te moeten betalen als je gescheiden bent? Ik vind van niet. Lees verder, dan vertel ik je waarom.
Wat is partneralimentatie?
Partneralimentatie is een (maandelijkse) bijdrage van de partner die het hoogste inkomen heeft, aan de partner die het laagste inkomen heeft. In de wet wordt partneralimentatie ook wel de bijdrage in de kosten van het levensonderhoud genoemd. Partneralimentatie is bedoeld om het inkomensverschil tussen beide partners, na een scheiding, de compenseren. Partneralimentatie is iets anders dan kinderalimentatie. Klik hier voor meer informatie over kinderalimentatie.
Waarom bestaat partneralimentatie?
Heb jij een inkomen dat gelijk is aan dat van jouw echtgenoot? Ja? TOP! Dan kun je in het geval van en scheiding allebei je eigen broek ophouden. In veruit de meeste huwelijken is er echter sprake van (enig) inkomensverschil tussen beide partners. Dat inkomensverschil kan meerdere oorzaken hebben zoals opleidingsniveau of werkervaring. Of misschien is één van jullie beide wel gestopt met werken of minder gaan werken toen er kinderen kwamen. Na een scheiding zou zo’n inkomensverschil tot gevolg kunnen hebben dat de ene er warmpjes bijzit, terwijl de ander op een houtje moet bijten. Om die situaties te voorkomen bestaat er partneralimentatie.
Toen je elkaar het JA-woord gaf, beloofde je elkaar te verzorgen. In voor- en tegenspoed. Wanneer je denkt aan verzorging, denk je misschien aan zorgen voor je geliefde als hij of zij ziek is en hulp behoeft. Maar ook zorgen voor elkaar in financieel opzicht valt onder deze huwelijkse zorgplicht. De wet bepaalt dat deze zorgplicht niet eindigt bij een scheiding. Daarom kan een de partner met een lager inkomen, na een scheiding, aanspraak maken op partneralimentatie.
Is partneralimentatie ouderwets?
Tja, iedereen zal daar een andere mening over hebben. Ik denk dat de reden waarom partneralimentatie bestaat nog altijd actueel is. Tegenwoordig is het niet meer vanzelfsprekend dat één van beide partners stopt met werken als er kinderen komen. Toch kiezen veruit de meeste stellen voor een andere werk-privé balans als ze ouders worden. Als die gezamenlijke keuze dan tot gevolg heeft dat er na een scheiding een scheve verhouding ontstaat in de inkomenssituatie van beide partners, is het naar mijn mening wel zo ‘eerlijk’ om daar een (tijdelijke) regeling voor te treffen. Natuurlijk is iedere situatie anders. Geen enkele scheiding is ‘one-size-fits-all’. Het belangrijkste is dat de afspraak die jullie met elkaar maken over partneralimentatie voor jullie allebei goed voelt!
Hoelang heb je recht op partneralimentatie?
Vanaf 1 januari 2020 is de duur van partneralimentatie gewijzigd van 12 jaar naar 5 jaar. Maar let op; Er gelden wel een paar uitzonderingen! Bijvoorbeeld als je samen kinderen hebt die jonger zijn dan 12 jaar. De partneralimentatie stopt dan pas als het jongste kind 12 jaar is geworden. Als het huwelijk korter dan 5 jaar heeft geduurd, is de alimentatieduur beperkt tot de duur van het huwelijk. Ook voor huwelijken die langer dan 15 jaar hebben geduurd, gelden nog een paar uitzonderingen als het gaat om de duur van de alimentatieplicht. Je vindt alle uitzonderingen terug op deze website van de rijksoverheid.
Partneralimentatie; afspreken, afkopen of afzien?
Als (toekomstige ex-) partners mag je afspraken maken over de hoogte en de duur van de partneralimentatie. Meestal wordt partneralimentatie per maand betaald, maar het kan ook worden ‘afgekocht’ door eenmalig een groot bedrag te betalen. Sommige ex-partners kiezen ervoor om van partneralimentatie af te zien. Ook dat mag! Mijn advies is om je altijd van te voren door een professional te laten voorlichten over de voor- en nadelen van de verschillende opties, voor je daadwerkelijk een keuze maakt.
Heb jij vragen over partneralimentatie? Wil je weten hoe lang jij recht hebt op partneralimentatie of wil je een berekening van de hoogte van de partneralimentatie laten maken? Neem dan contact met me op via het contactformulier, mail, telefoon of whatsapp.