Samenwonen en Scheiden
Hoe vanzelfsprekend het vroeger was dat je ging trouwen, zo vanzelfsprekend is het tegenwoordig dat je eerst gaat samenwonen. Veruit de meeste stellen kiezen ervoor om eerst ‘te bekijken’ hoe het bevalt om met elkaar samen te leven. Sommigen kiezen ervoor om daarna alsnog te trouwen (of een geregistreerd partnerschap aan te gaan). Anderen (waaronder ik ; ) vinden trouwen geen must.
Trouwen of samenleven
Als je een huwelijk of geregistreerd partnerschap zakelijk bekijkt is het niets meer dan een ‘boterbriefje’ wat relatief gemakkelijk ongedaan gemaakt kan worden als je besluit om uit elkaar te gaan. Wat een scheiding echt moeilijk maakt is het ‘scheiden’ van datgene wat twee mensen met elkaar verbindt. Bijvoorbeeld als je samen kinderen hebt. Maar ook als je samen een huis bezit en andere eigendommen gezamenlijk hebt, valt er het nodige te regelen bij een scheiding.
“Samenlevers met kinderen en een koophuis zijn, net als getrouwde stellen, in voor- en tegenspoed met elkaar verbonden – Chrisje“
Wel of geen samenlevingsovereenkomst
Veel van de wettelijke regelingen die gelden bij een huwelijk, gelden niet automatisch ook voor samenlevers. Daarover kun je wel afspraken met elkaar maken. Samenwoners kunnen ervoor kiezen om een samenlevingsovereenkomst met elkaar te sluiten. In een samenlevingsovereenkomst staan afspraken over bijvoorbeeld de kinderen, de kosten van de huishouding, een onderhoudsverplichting bij scheiding en afspraken over pensioen. Een samenlevingsovereenkomst kan ook belastingtechnisch gezien gunstig zijn. Je kunt zelf een samenlevingsovereenkomst opstellen of dit door een advocaat of jurist laten doen, maar het slimste is om een samenlevingsovereenkomst vast te laten leggen door een notaris. Een samenlevingsovereenkomst is niet verplicht.
Scheiden als samenlevers
Woon je samen en ga je scheiden? Dan heb je geen rechter nodig om de scheiding te regelen. Dat is een groot voordeel, want de scheiding kan dan een stuk sneller geregeld worden en het bespaart tegelijkertijd een hoop kosten. Als je samen kinderen hebt dan ben je wel verplicht (volgens de wet) om een ouderschapsplan op te stellen. In een ouderschapsplan staan afspraken die jullie met elkaar als ouders maken over de zorgregeling en kosten van de kinderen na de scheiding. Wil je meer over het ouderschapsplan weten, klik dan hier.
Hebben jullie samen een huis en/of andere gezamenlijke bezittingen? Dan zal je met elkaar afspraken moeten maken over de verdeling van die bezittingen.
Scheiding samen regelen
Samenlevers kunnen in onderling overleg afspraken met elkaar maken over de gevolgen van hun scheiding. Daar is geen advocaat voor nodig. Toch is het verstandig om professionele hulp te vragen bij het vastleggen van de gemaakte afspraken. Ik begeleid jullie graag bij het maken van goede, duurzame en juridisch correcte afspraken en leg ze voor jullie vast in een ouderschapsplan en/of vaststellingsovereenkomst. Juist ook als je nog steeds op goede voet met elkaar staat, is het een hele geruststelling als dingen voor de toekomst goed geregeld zijn.
Wat als je er samen niet uitkomt?
Lukt het niet om samen afspraken te maken? Dan hoef je alsnog niet naar de rechter te stappen. Kies je samen voor scheidingsbemiddeling of mediation, dan is een oplossing wellicht alsnog dichterbij dan je denkt! Ook als jullie belangen en wensen mijlenver uit elkaar lijken te liggen. Bel, mail of app mij gerust als je vragen hebt over dit onderwerp, of wil weten wat ik voor jou/jullie zou kunnen betekenen.