Scheiden… maar dan anders
Een scheiding heeft een enorme impact op je leven. Het zet je wereld letterlijk op zijn kop. In die heftige situatie lopen emoties vaak hoog op. Ieder mens reageert anders onder invloed van emoties. Een ruzie of meningsverschil ligt dan snel op de loer, ook als je eigenlijk niet uit bent op ruzie met elkaar.
Vechten tot je erbij neervalt. of….
Iedereen kent het begrip ‘een vechtscheiding’. Het is de grootste angst van veel scheidende stellen om in zo’n vechtscheiding te belanden. En dat is een terechte angst. In mijn werk als advocaat, maar zeker ook in mijn privéleven, heb ik talloze keren gezien dat mensen van nette, sociale en communicatief vaardige personen kunnen veranderen in gemene, asociale, niets ontziende vechtersbazen die onder het mom van ‘in het belang van’ over (kinder)lijken gaan. En raad eens; het merendeel van deze mensen waren eigenlijk niet uit op ruzie, ze herkennen zichzelf achteraf niet meer en hebben spijt van de keuzes die zij hebben gemaakt. Emoties, onbegrip en niet écht naar elkaar luisteren zijn meestal de oorzaak.
Kan het ook anders?
Jazeker kan dat! In mijn jaren als advocaat heb ik naast vechtscheidingen ook veel mensen mogen bijstaan als advocaat-scheidingsbemiddelaar. De groep van mensen die gaat scheiden en dat op een goede manier met elkaar wil regelen is groot, veel groter dan de groep vechtscheiders. Maar dat hoor je niet in het nieuws of op verjaardagsfeestjes…
Wist je dat naar schatting slechts 20% van alle scheidingen per jaar uitloopt op een vechtscheiding? Dat betekent dat 80% van alle scheidingen op een ‘andere manier’ wordt geregeld.
Maar hoe dan?
In goed overleg met elkaar de scheiding regelen is hard werken. Het komt echt niet aanwaaien als je bij een mediator aan tafel zit. Ik heb een aantal keer meegemaakt dat er een scheidend stel bij mij aan tafel kwam en zei: “Nou, doe jij je ding maar.. Bemiddel, en los het op want wij kunnen het niet!“. Dat is geen goede start voor een geslaagde scheidingsbemiddeling. Het vereist van beide (ex-)partners een enorme inzet. In mediation-land heet dat ‘commitment’. Beide partners moeten de wil en bereidheid hebben om een duurzame oplossing te bereiken die in de toekomst standhoud. Als die inzet er is, dan is een goed begin het halve werk.
Is een vechtscheiding ook jouw grootste angst maar weet je niet hoe je dat kunt voorkomen? Neem contact met mij op of laat een bericht achter via mijn socials. Ik geef je graag meer tips!