Scheiden met kinderen; Welke rechten en plichten?
Als ouder heb je volgens de wet verschillende rechten en verplichtingen. Vaak sta je daar niet zo bij stil, totdat je in een scheiding terecht komt. Met welke rechten en plichten moet je in een scheiding rekening houden? In deze blog lees je het!
Ouderschapsplan
Ben je getrouwd en heb je samen kinderen? Dan is een ouderschapsplan wettelijk verplicht. De wet zegt namelijk dat de rechter de scheiding niet mag uitspreken als ouders geen ouderschapsplan hebben opgesteld. In een ouderschapsplan worden de afspraken die jullie als ouders over de kinderen hebben gemaakt vastgelegd. Denk daarbij aan bij wie de kinderen staan ingeschreven, wanneer de kinderen bij ieder van de ouders verblijven en hoe de kosten van de kinderen worden verdeeld. Wat er precies in een ouderschapsplan moet staan, lees je in een volgende blog.
Ouderlijk gezag
Ouders hebben tijdens hun huwelijk automatisch het gezamenlijk gezag over hun kinderen. Dat blijft in principe ook zo na de scheiding. Dat wil zeggen dat beide ouders ook na de scheiding volledige zeggenschap houden over alle zaken die betrekking hebben op de kinderen. Vroeger was dat anders geregeld. Na een scheiding kwam dan vaak het gezag bij een ouder te liggen. In sommige gevallen is het niet wenselijk dat het gezamenlijk gezag ook na de scheiding wordt voortgezet. Deze situaties komen tegenwoordig niet meer zo vaak voor. De rechter staat een wijziging van het gezag alleen toe als dat dringend noodzakelijk is in het belang van een kind. Meer informatie hierover vind je op de website van de rechtspraak: Procedure verzoek gezag | Rechtspraak
Contactregeling of co-ouderschap
Tijdens het huwelijk is het zo vanzelfsprekend dat ouders allebei contact hebben met hun kinderen. Eigenlijk zou dat na een scheiding even vanzelfsprekend moeten zijn. Helaas is dat niet in alle gevallen zo. Volgens de wet hebben beide ouder, ook na de scheiding, recht op contact (omgang) met hun kinderen. In het meest gunstige geval spreken ouders na een scheiding een vorm van co-ouderschap af. Bij co-ouderschap wonen de kinderen afwisselend bij beide ouders en delen de ouders samen de kosten van de kinderen.
Kinderalimentatie
Ieder kind heeft recht op een bijdrage van zijn of haar ouders in de kosten van verzorging en opvoeding. In een scheiding kan de hoogte van deze bijdrage in onderling overleg worden afgesproken of door de rechter worden opgelegd. Het afgesproken of door de rechter opgelegde bedrag dient jaarlijks te worden verhoogd (wettelijke indexering). Kinderen hebben recht op een bijdrage in hun kosten tot de dag dat zij 21 jaar worden. Wil je meer lezen over kinderalimentatie? Binnenkort volgt hierover een nieuwe blog!
Kindgesprek met de rechter
Vaak wordt er gezegd dat kinderen die ouder zijn dan 12 jaar, zelf mogen beslissen bij wie zij na de scheiding gaan wonen. Dat is onjuist. Het is in eerste instantie aan de ouders om met hun kinderen in gesprek te gaan over de scheiding en rekening te houden met hun wensen voor na de scheiding.
In de scheidingsprocedure is er een soort ‘vangnet’ gecreëerd in de vorm van het kindgesprek. De rechter nodigt ieder kind van 12 jaar of ouder uit voor een gesprek. De ouders mogen bij dit gesprek niet aanwezig zijn. Tijdens dit gesprek zal de rechter vragen stellen aan het kind om er zo achter te komen wat zijn/haar wensen zijn. Dat wil nog niet zeggen dat de rechter de wensen van het kind ook automatisch inwilgt. De rechter zal altijd een beslissing nemen die hij/zij in het belang van het kind acht, ook als dat niet overeenstemt met de wensen van het kind. Een kind is niet verplicht om naar het kindgesprek met de rechter te komen, het kind beslist zelf of hij of zij dat wil. Vind jouw kind het spannend om in gesprek te gaan met de rechter? De gesprekken met kinderen vinden vaak plaats in een informele setting. Bovendien zijn rechters getraind om gesprekken met kinderen te kunnen voeren. Mocht jouw kind toch liever een brief aan de rechtbank sturen, dan mag dat ook.
Heb jij nog na het lezen van deze blog nog geen antwoord op jouw vraag over de rechten en plichten van ouders en kinderen bij een scheiding? Stuur mij dan een bericht met jouw vraag en dan ontvang je van mij een antwoord!