Verdeling woning na scheiding
De huidige woningmarkt is een ware nachtmerrie voor scheidende stellen. Door de krapte op de woningmarkt kiezen sommigen er zelfs voor om de scheiding uit te stellen. Daar wordt het thuis vaak niet ‘gezelliger’ van. Iedereen gaat in zo’n situatie op zijn tenen, en uiteindelijk op zijn tandvlees, lopen. Inclusief de kinderen. De kans op een vlotte en positieve scheiding neemt af, omdat het simpelweg enorm veel kruim kost om samen te blijven wonen terwijl je allebei weet dat een scheiding onvermijdelijk is. Hoe voorkom je dat? Lees gauw verder!
Welke opties zijn er
Bij scheiding zijn er drie opties als het gaat om het verdelen van een gezamenlijke woning. De eerste optie is verkopen. Als de woning met winst wordt verkocht, wordt deze verdeeld en beide partners zijn dan ‘vrij’ om ieder iets nieuws te kopen of huren. De tweede optie is uitkopen. In deze optie vertrekt een van de partners uit de gezamenlijke woning en zorgt de blijvende partner ervoor dat de vertrekkende partner zijn/haar deel van de eventuele overwaarde van de woning uitbetaald krijgt.De derde en laatste optie is onverdeeld laten. Dit is de minst favoriete optie van de drie, maar in sommige gevallen is er echt geen andere mogelijkheid.
Verkopen of uitkopen?
Als je samen een koopwoning hebt (en geen maximale hypotheek) dan heb je nu goede kansen om snel en met winst te kunnen verkopen. Maar dan? Het is de vraag of de zak met geld die jullie bij de verkoop gekregen en verdeeld hebben (eventueel aangevuld met ieder een nieuwe hypotheek) voldoende om allebei een ander stekkie van te kopen? Dat is als er überhaupt al nieuwe woningen voor jullie beiden te vinden zijn. Dat is door de huidige woningkrapte nog alles behalve zeker. Als een van beide partners de ander uitkoopt, moet er nog altijd een woning voor de andere partner gevonden worden. Ook niet makkelijk, maar altijd makkelijker dan het vinden van twee nieuwe woningen. Denken jullie aan de optie uitkopen? Laat dan de woning taxeren. Dan weet je wat een redelijk bedrag zou zijn om de vertrekkende partner uit te kopen. Schakel ook een betrouwbare en onafhankelijke financieel adviseur in on jullie te laten voorlichten en het maximale uit de fiscale mogelijkheden te halen.
Onverdeeld laten
Er is een duidelijke reden dat ik het onverdeeld laten van de woning de minst favoriete optie vind. Het is namelijk een recept voor problemen in de toekomst! Als de gezamenlijke woning onverdeeld blijft, blijf je aan elkaar verbonden. Je blijft afhankelijk van elkaar en je kunt daardoor niet vooruit. Voor de meeste mensen is het niet mogelijk een nieuw huis te financieren als je al een huis en financiering hebt. Huren is dan dus de enige optie voor degene die niet in de gezamenlijke woning blijft wonen. Dat is tijdelijk een prima oplossing. De ervaring leert echter dat het na langere tijd toch begint te wringen. Als de partner die nog in de gezamenlijke woning woont niet alsnog wil meewerken aan de verkoop of uitkoop, dan zit je klem.
Is er in jullie situatie echt geen andere oplossing dan de gezamenlijke woning onverdeeld laten? Maak dan in ieder geval heel duidelijke afspraken over de kosten, het gebruik van de woning en spreek een duidelijke termijn af waarbinnen jullie de woning alsnog gaan verkopen of het uitkopen gerealiseerd moet zijn.
(Tijdelijke) Alternatieven
Ga je scheiden en wil je niet samen onder hetzelfde dak blijven wonen? Denk dan eens aan birdnesting. Bij birdnesting verblijven de kinderen altijd in hun vertrouwde nest, de gezamenlijke woning. De ouders verblijven om beurten elders. Dat kan bij familie of vrienden zijn, maar ook in een tijdelijk verblijf zoals een huurwoning, kamer of studio, vakantiehuisje of een AirBnB. Zo wisselen de ouders elkaar af in de zorg voor de kinderen, hoeven de kinderen niet steeds te verkassen en heeft iedereen toch zijn/haar rustmomenten totdat er oplossing voor het woonprobleem is gevonden.
Heb jij nog vragen over dit onderwerp? Of wil je hulp bij het maken van goede afspraken over de verdeling van de gezamenlijke woning? Neem dan contact met me op.