Wat is co-ouderschap?
Als er één onderwerp is waar veel misverstanden over bestaan, is het wel co-ouderschap. Want de ene zegt dit, en de ander zegt dat. Co-ouderschap is gelijke verdeling van de zorgtaken en de kosten voor kinderen, toch? Of misschien toch niet?
Wat is nou precies co-ouderschap? Lees gauw verder en je krijgt het antwoord!
Co-ouderschap
Het begrip co-ouderschap staat nergens omschreven in de wet. Toch wordt er bij scheidingen vaak gesproken over co-ouderschap. Niet alleen door ouders, maar ook door rechters, advocaten, mediators en scheidingsspecialisten. Vaak weten ouders die gaan scheiden zelf niet precies wat ‘co-ouderschap’ inhoud. Het is dan afhankelijk van de professional die hen informeert welke invulling zij aan de term ‘co-ouderschap’ geven. Meestal wordt er verteld dat co-ouderschap een gelijke verdeling (50/50) van de zorgtaken en kosten voor kinderen na een scheiding inhoud. Als je kritisch bent aangelegd (zoals ik) en je gaat je vervolgens nog eens verdiepen op het internet, lees je dat het ook een 60/40 of 70/30 verdeling kan zijn. Snap jij het nog?
Wat is nou co-ouderschap?
De beste omschrijving die je aan ‘co-ouderschap’ kunt geven is dat het “een gelijkwaardige verdeling van de zorgtaken en kosten voor de kinderen na een scheiding” is. Een gelijkwaardige verdeling hoeft geen gelijke verdeling te zijn. Hoe je als ouders, na een scheiding, samen de zorg voor de kinderen kan voor iedereen anders zijn. Co-ouderschap zegt daarom meer iets over de verstandhouding tussen de ouders, dan over de verdeling zelf. Het woordje “Co” betekent immers dat er sprake is van samenwerking. Het gaat bij co-ouderschap dus in de eerste plaats om ouders die gezamenlijk het ouderschap uitoefenen. En gelukkig zijn doen de meeste ouders dat. Ook na een scheiding.
Gelijke verdeling van zorgtaken
De verdeling van de zorgtaken, (oftewel; de tijd dat de kinderen bij ieder van de ouders verblijven), hoeft voor co-ouderschap dus niet 50/50 te zijn. Soms is het simpelweg niet mogelijk om de zorg 50/50 te verdelen. Hoe graag je het misschien ook zou willen. Als de ene ouder bijvoorbeeld in ploegen- of avonddiensten werkt, of voor zijn/haar werk vaak moet reizen, is een 50/50 verdeling praktisch gezien niet haalbaar. Dat maakt dan nog niet dat er dus automatisch geen sprake is van twee samenwerkende ouders die gezamenlijk de zorg voor hun kinderen op zich nemen. Het is maar net wat bij jullie situatie past.
Gelijke verdeling van kosten
Hetzelfde geldt voor de kosten van de kinderen na een scheiding. Een 50/50 verdeling van de kosten is in veel situaties niet haalbaar én niet eerlijk. De wet zegt namelijk wel iets over de verdeling van kosten van kinderen, namelijk dat iedere ouder daarin moet bijdragen naar rato van zijn of haar draagkracht. In veruit de meeste gevallen heeft een van beide ouders een hoger inkomen dan de andere ouder. Het 50/50 verdelen van de kosten van de kinderen zou in dat geval juist een ongelijkwaardige verdeling veroorzaken. En dat staat dan weer haaks op het idee van co-ouderschap.
Belastingdienst
De belastingdienst heeft een eigen definitie van co-ouderschap. Die definitie kan dus afwijken van datgene wat jij en ik onder co-ouderschap verstaan. Volgens de belastingdienst ben je co-ouder als de kinderen minimaal 3 volle dagen (van 24 uur) per week bij jou verblijven. Waarschijnlijk dat daar dus het idee is ontstaan dat co-ouderschap een 50/50 verdeling moet zijn. Het maakt voor de belastingdienst dan weer geen verschil of jullie kinderen een volle week bij de ene ouder zijn en de week erop bij de andere ouder, zolang het maar gemiddeld tenminste 3 volle dagen per week is. Dat is toch wel handig om te weten als je in aanmerking wil komen voor inkomensafhankelijke combinatiekorting.
Wat te doen als jullie gaan scheiden?
Mijn tip is; Laat je goed informeren en wees zelf kritisch. Kijk naar wat past bij jullie kinderen en bij jullie situatie. Maak afspraken over de verdeling van de zorgtaken die haalbaar zijn voor iedereen en laat een berekening maken van de verdeling van de kosten van de kinderen die bij jullie inkomenssituatie past. En wellicht het belangrijkste; Werk (en blijf werken) aan de verstandhouding tussen jullie als ouders, want dat is pas echt co-ouderschap!
Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Kun je wel wat hulp gebruiken bij het vinden van de juiste co-ouderschapsregeling of wil je een berekening van de kosten van de kinderen die bij jullie situatie past? Neem dan gerust contact met me op!