Wat is mediation?
Waar mensen met elkaar wonen, leven en werken ontstaan conflicten. Dat valt niet te voorkomen. Ieder mens is anders. Karakters en overtuigingen kunnen soms botsen. Dat is niet erg als het samen lukt om de meningsverschillen te overbruggen en het conflict op te lossen. Maar als dat niet lukt, kan dat (vaak negatieve) gevolgen hebben voor de toekomstige relatie. Mediation kan dan een goede oplossing bieden.
Wat is Mediation?
Mediation is een manier van omgaan met conflicten, waarbij een door beide partijen ingeschakelde derde (mediator) helpt om het conflict dat tussen de partijen is ontstaan op een voor beide partijen zo gunstig mogelijke manier op te lossen, zodat de relatie voor de toekomst blijft behouden.
Mediation wordt in allerlei conflictsituaties toegepast; Tussen collega’s op het werk, of in een conflict met je werkgever, tussen buren, in relaties tussen zakenpartners en bij scheidingen.
Wat is de aanpak?
In mediation gaat het erom dat partijen echt naar elkaar luisteren en begrip hebben (of krijgen) voor elkaar. Onder begeleiding van de mediator wordt onderzocht wat het daadwerkelijke probleem en de achterliggende belangen zijn. Waardoor is het conflict ontstaan? Wat houdt het conflict in stand? Door vervolgens te kijken naar de gezamenlijke belangen ontstaat er een situatie waarin partijen zélf de oplossing voor hun conflict kunnen bedenken. Een mediator voert gesprekken met beide partijen en is altijd onpartijdig. De focus ligt op de bewaking van het mediationproces. De mediator houdt zich dus niet of nauwelijks bezig met de inhoud van het conflict. Een mediator geeft in principe geen advies over de situatie, tenzij je dat samen afspreekt.
Zelf een probleem oplossen geeft voldoening en vertrouwen!
Een oplossing die door partijen zelf is bedacht is duurzaam; beide partijen staan achter de oplossing. Ze hebben immers zelf bewust voor deze oplossing gekozen. Afspraken zullen dan ook eerder worden nagekomen, dan bij een oplossing die door een ‘vreemde’ (bijvoorbeeld een rechter) wordt opgelegd. Dat biedt een goede basis om in de toekomst respectvol met elkaar om te blijven gaan. Er zijn dan geen verliezers! En dat is ontzettend belangrijk als je (zeker als ouders van gezamenlijke kinderen) de relatie op lange termijn goed wil houden.