Wijziging ouderschapsplan
Met opgroeiende kinderen verandert er altijd wel iets. School, opvang, zwemles, sport, wanneer ze bij welke ouder blijven slapen, hoe de vakanties en feestdagen verdeeld worden. Door de veranderingen matchen de afspraken niet altijd meer met datgene wat er is afgesproken in het ouderschapsplan. Hoe ga je daarmee om? En moet je daarvoor een nieuw ouderschapsplan (laten) maken?
Het ouderschapsplan
Laatst zei iemand tegen mij: “Het zou mooi zijn als we het ouderschapsplan onderin de kast kunnen begraven en er nooit meer naar hoeven kijken”. Dat is inderdaad een mooie gedachte en vaak gebeurt dat ook. Het dagelijkse leven met kinderen zit echter vol met verrassingen (lees; veranderingen). De meeste ouders anticiperen, zonder al te veel moeite, op die veranderingen. Ze overleggen met elkaar en maken nieuwe afspraken die beter bij de gewijzigde situatie passen. Top! Tot zover geen probleem.
En dan komt het moment dat een van beide ouders het ouderschapsplan onder in de lade van de kast vindt. In dat ouderschapsplan staat toch echt iets anders dan hoe het nu gaat. Zou dat dan toch een probleem zijn?
Gewijzigde situatie
Nee hoor, dat hoeft geen probleem te zijn. Zolang jullie als ouders weten wat jullie hebben afgesproken, waarom jullie dat hebben afgesproken en er samen achter staan, is er geen vuiltje aan de lucht. Het wordt pas een probleem als een van beide ouders toch niet zo blij is met de gewijzigde situatie en terug wil naar datgene wat in het ouderschapsplan staat.
Het ouderschapsplan is een contract
Een ouderschapsplan is een contract; een overeenkomst tussen de ouders waarin afspraken staan over de kinderen. Iedereen weet dat je je moet houden aan de afspraken in een contract. Het kan dan ook een lastige situatie worden als de feitelijke situatie een andere is dan de situatie die op papier staat. In het meest ongunstige geval zal een rechter een beslissing moeten nemen. Dat wil niet zeggen dat een rechter altijd zal vast houden aan het ouderschapsplan. Een rechter zal namelijk ook willen weten of er in de loop van de tijd iets is veranderd. Bovendien zal een rechter, afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, ook naar hun mening vragen.
Wat te doen bij een wijziging van afspraken?
Natuurlijk wil je voorkomen dat je bij de rechter komt. Daarom is de beste tip die ik je kan geven: Schrijf nieuwe afspraken op! Maak een document waarin je opschrijft wat er is veranderd en wat jullie hebben afgesproken, druk het twee keer af en zet er allebei een handtekening en datum onder. Dat document bewaar je dan bij het ouderschapsplan. Dat hoeft natuurlijk niet voor een eenmalige verandering, maar wel als de verandering voor langere tijd is.
Schakel een proffessional in
Zijn er veel onderdelen in het ouderschapsplan die veranderen? Of lukt het niet om samen afspraken te maken? Schakel dan een professional, bijvoorbeeld een mediator, in voor het maken van een gewijzigd ouderschapsplan. Dat geldt ook voor het maken van nieuwe afspraken over de kosten van de kinderen (of kinderalimentatie). Laat een deskundige je helpen met een nieuwe berekening. Dan weet je zeker dat alles goed op papier komt en het nieuwe ouderschapsplan weer terug de kast in kan!
Wil jij hulp bij de wijziging van het ouderschapsplan of heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met me op!
Wil je meer informatie over het ouderschapsplan, lees dan ook eens mijn blog over het ouderschapsplan